Co všechno o sobě a našich dětech nevědomky prozrazujeme na internetu?

Koncem školního roku jsem měl na naší škole veřejnou přednášku s názvem Neříkáme toho internetu zbytečně moc? Povídali jsme si o digitální stopě – tedy o tom, jaké informace o sobě zanecháváme při běžném používání internetu a sociálních sítí.

Největší překvapení pro většinu účastníků nepřišlo u umělé inteligence, ale u obyčejných fotografií. Ukázali jsme si, kolik informací může prozradit jediný snímek – kde vznikl, co je na něm vidět, co lze odhadnout z pozadí nebo jak mohou různé veřejně dostupné informace vytvořit poměrně přesný obrázek o člověku.

Jako učitel se s tématem digitální stopy snažím pracovat i se studenty. Přijde mi ale, že je stejně důležité mluvit o něm i s rodiči. Děti už začínají tušit, co všechno o sobě sdílejí, a to my dospělí si to mnohdy neuvědomujeme. Navíc jejich digitální stopu často vytváříme my sami – třeba když zveřejňujeme rodinné fotografie nebo informace z běžného života.

Zajímalo by mě, jak o těchto věcech doma mluvíte se svými dětmi. Máte nějaká pravidla pro sdílení fotografií nebo používání sociálních sítí? Nebo je to téma, které teprve začínáte řešit?

Pokud by vás zajímalo celé povídání, připravil jsem na svůj web záznam přednášky, prezentaci i odkazy na všechny zmíněné nástroje.

1 Líbí se